Hem arrow Aktuellt arrow Smart DNA-teknik testas i hela landet
Smart DNA-teknik testas i hela landet Utskrift E-post

Försöken med att märka rånare och andra brottslingar med hjälp av DNA har varit framgångsrika. Nu har Rikspolisstyrelsen beslutat att alla polismyndigheter i Sveriges ska införa tekniken.

Tekniken kallas Smart DNA, och är ett biologiskt framställt DNA som sprutas ut när larmet går vid ett rån eller överfall. Medlet går inte att tvätta bort utan sitter kvar på huden i flera veckor, vilket gör det är lätt att koppla ihop gärningsman och brott.
Tekniken har med goda resultat använts av polis i USA och Storbritannien. Förra året testade Polismyndigheten i Stockholms län metoden, i samarbetet med Svensk Handel och försäkringsbolaget IF.
Smart DNA fungerar på två sätt, dels kan vetskapen om att tekniken används avskräcka rånare, dels kan de rånare som får en DNA-dusch koppas till en viss gärning.
– Det här är ett helt nytt verktyg för polisen och inte minst för näringslivet då som ett extra skydd mot brottslighet, säger Anders Burén, chef på spaningsroteln på länskriminalen i Stockholm som har lett projektet till Sveriges Radio.